Waardering:
  • 0 stemmen - gemiddelde waardering is 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Koken op diesel
#1
Varenden,

Ik ben op zoek naar ervaringen en tips voor de aanschaf, installatie en het gebruik van een kooktoestel op diesel aan boord.
Toen wij de RO16 kochten was er een Wallas Safeflame parafine (keramisch) kooktoestel ingebouwd. Werkte fantastisch totdat het niet meer werkte. Onderdelen bleken heel flink aan de prijs en de oorzaak van de storingen te vaag voor reparatie. Omdat we geen gas aan boord hebben en willen zijn we toen overgestapt op een Origo kooktoestel op spiritus/brandalcohol. Na een jaar gebruik wegen de voordelen steeds minder tegen de nadelen op.

Voordelen: systeem zonder druk, brandstof is vrijwel overal verkrijgbaar, uiterst eenvoudig ontwerp (wat er niet op zit kan ook niet stuk)

Nadelen: brandstof stinkt heftig bij verbranding en geeft een dikke roetlaag op pannen en ketels (en maakt de lucht binnen 'vettig'), water koken duurt een eeuwigheid, het principe van 'bakken' wordt meer dat van 'drogen'

We overwegen dus over te stappen op een kooktoestel op diesel. Wie heeft daar ervaring mee en kan ons van tips en advies voorzien (installatie, merken, modellen, leveranciers etc)? Eén punt is in ieder geval de gemiddelde prijs (+/- €1700) van zo'n toestel maar goed, verder zijn de wind, zon en stroming dan weer voor nop Big Grin

Ben benieuwd!

Groet Matthijs
Vissermanschouw Ro16
Antwoord
#2
Geen ervaring met diesel dus daar kan ik je niet helpen, aan boord koken wij met gas.

Als we er wel eens met een tent op uit trekken/trokken gebruiken we een benzinevergasser (Coleman) of een petroleumvergasser (historisch/Optimus). Ik heb dat voor onze nieuwe boot ook overwogen. Het is wat bewerkelijker dan gas, dus uiteindelijk voor comfort gekozen.
Nog steeds denk ik dat het ook een goede optie zou zijn.

Hierbij moet ik wel opmerken dat wij buiten in de kuip koken (visserman dus ruimte zat).

Gezien de kosten van zo'n diesel fornuis, misschien ook een overweging?
Antwoord
#3
Wanneer je de origo kwijt moet, (twee branders neem ik aan) hou ik me aanbevolen!

Groet, Jack.
"Elke keer als je aan de kant van de meerderheid staat, is het tijd om stil te staan en na te denken." (Mark Twain)
http://www.staverse-jol-aimee.nl/
Antwoord
#4
Dank voor de reacties.

Het aanbod in dieselcookers lijkt in eerste instantie aardig breed (Webasto, Wallas Marine, Taylor, Safire) maar al snel bleek dat Webasto en Wallas hetzelfde toestel verkopen zij het onder een andere naam. Onderdelen en service van Wallas had ik zelf weinig goede ervaringen mee en hoorde dat ook terug van sommige dealers. Taylor is prachtig om te zien maar in gebruiksgemak niet echt iets voor bij ons aan boord.

Wij hebben uiteindelijk gekozen voor een Safire dieselkooktoestel. Dit kooktoestel blijkt ontwikkeld door de bedenker van Wallas die op een gegeven moment alleen verder is gegaan met Safire (scheepskachels en andere boord-techniek). Ten opzicht van de Wallas ziet het er allemaal wat robuuster uit en is er bijvoorbeeld een terugslagklepje in de brandstofleiding standaard. Daarbij is het DIY-onderhoud eenvoudig uit te voeren. Komende week gaan we hem installeren, ben benieuwd.

We hebben een extra dieseltankje geplaatst zodat er niet een lange dieselleiding door de kuip (visserman) hoeft te lopen (wat storingen kan geven). Bij het opstarten vraagt een dieselcooker wel even wat stroom (8A) maar we hebben een 280 Ah accu dus dat kan er wel vanaf. Voor de periode dat we langer op het wad liggen hebben we een zonnepaneel om evt bij te springen.

Ik zal na de zomer even een update plaatsen over de ervaringen.
Vissermanschouw Ro16
Antwoord
#5
Ik ben benieuwd.
Vooral wat de geur en walm doet.
Ga je op gewone diesel, GTL of Hv100 koken?


Huitema Zeeschouw 9m
9m Huitema Aphrodite
Antwoord
#6
Het koken op diesel gaat volgens het keramische principe; een soort gloeiende spiraal die gevoed wordt door vernevelde diesel (in dit geval) die daarmee een glasplaat verwarmd. De verbrandingsluchten gaan via een uitlaat naar buiten dus als het goed is, werkt het toestel rook-, walm- en geurloos. Maar, eerst zien, dan geloven Big Grin

Ik heb me niet eerder verdiept in GTL en HVL100 maar beide soorten blijken ideaal voor een dieselcooker. Als ik lees wat er hier op het forum over wordt geschreven, ga ik het ook onze Sabb voeren.. Dank voor de tip in ieder geval!
Vissermanschouw Ro16
Antwoord
#7
Voor de liefhebber een korte tussenstand;

Ondanks enkele traceerbare storingen ben ik enthousiast over de dieselkookplaat. De 'pitten' worden echt goed heet (aardappels bakken ipv drogen) en het toestel is relatief snel warm. Ook is de warmte goed te reguleren met de hoofd-pit (brander zit hieronder) en de warmhoud-pit. Op de laatste is koken ook prima mogelijk zij het iets langzamer.

We gebruiken de dieselkookplaat op GTL. De uitlaatgassen die buitenboord onder het boeisel naar buiten komen stinken daardoor minder doordringend en het toestel lijkt makkelijker aan te slaan op GTL. De leverancier beveelt het aan tbv minder onderhoud.

De eerste reeks storingen hadden te maken met een slecht functionerende dynamo die de accu (280Ah AGM) niet goed kon bijhouden. Daardoor kwam hij soms net te kort bij het opstarten. Tijdens vijf weken wadvaren (continue gebruik) geen enkele storing. Bij 'langer op de plaat' ligt er dan wel een zonnepaneel uit om de accu bij te houden. In het naseizoen trad er een enkele keer bij de eerste opstarten een storing op omdat de diesel te ver terug was gezakt in de leiding. Alle aansluitingen nagelopen en daarmee storing verholpen.

Bij de start en bij het uitschakelen (nablazen) is soms een licht (GTL-)dieselluchtje te ruiken maar dat valt voor mij in het niet met de penetrante spirituslucht van de Origo. De ventilator die bij gebruik constant blaast doet dat met relatief weinig geluid maar natuurlijk altijd meer dan een gas- of spirituskookplaat.
Vissermanschouw Ro16
Antwoord
#8
Goed te horen dat het bevalt.
Ik ben zelf ook bezig met een Wallast.
Maar moet de aansluiting op tank en accu nog regelen.
Lekker om een krachtige plaat te hebben zonder gas.


Huitema Zeeschouw 9m
9m Huitema Aphrodite
Antwoord
#9
Hoeveel stroom verbruikt dat?
Als je accu plat is kan je niet meer koken?
Actieve & handige vrijwilligers gezocht: https://www.palingaak.nl/
Antwoord
#10
Bij de start vraagt de gloeispiraal 0,4 tot 0,9 A vermogen. Als de accu daarmee onder de 11,8 volt gaat, stopt ie automatisch. Zaak dus om een accu te hebben met voldoende capaciteit (280 Ah in ons geval). Tijdens het gebruik (eenmaal gestart en warm) trekt het dieselpompje en de ventilator minimaal stroom.
En ja, accu plat = geen kookplaat.. Er ligt een Coleman brander op reserve mocht zich dat voordoen en opvouwbare zonnepanelen om dat te voorkomen.
Specificaties:
Voeding 12V
Opgenomen vermogen: 0,4-0,9A
Vermogen 1 - 2,2 kW / 3070 - 7500 BTU/uur
Brandstof: diesel
Verbruik 0,1-0,21 l/u
Afmetingen lxbxh mm: 463 x 317 x 175
Inbouw afmetingen lxb mm: 440 x 300
Gewicht: 9 kg[/i]
Vissermanschouw Ro16
Antwoord
#11
0,4-0,9 A lijkt me voor de gloeispiraal (10w) wel heel weinig, ik denk dat dit het vermogen is bij gebruik. Ik lees bij een andere dieselkookplaat (wallas 85dt): Stroomverbruik: 0,19 A bij opstarten 6 minuten 8 A. Heb je die 0.9A gemeten bij het gloeien? Daarmee trek je een zware accu in ieder geval niet leeg. De gloeispiraal van een Webasto zit ook rond de 8A dacht ik.
Antwoord
#12
Hier inmiddels ook een tevreden klant van Wallas.
Eerst een tweedehands, maar dat ging mis.
Was ook de conclusie van Wallas, alleen toestellen met problemen worden verkocht en als er netjes onderhoud wordt gepleegd heb je geen problemen en geen reden om te verkopen.
Bakt echt heet en wordt best snel warm.
En ik hoef het gordijntje niet meer weg te halen omdat er geen open vlam meer is.
Je moet alleen geen doekje over de hete plaat halen, want die smelt vast ;-)
Maar met een verfkrabber/scheermesje haal je het er zo af.
9m Huitema Aphrodite
Antwoord
#13
Hallo, ik zie hier een actueel gesprek over de diesel cookers.
Ik ben aan het kijken om deze in te bouwen in een buscamper.
Ik heb op youtube verschillende filmpjes gezien met de kooktijd van water. Maar altijd vertrekkende van een koude plaat.
Maar ik neem aan dat je daar toch anders mee omgaat.
Als ik wakker wordt in de camper ga ik sowieso eerst naar toilet effe naar buiten, gordijnen open doen enz.
Dus wanneer ik richting toilet loop zal ik de diesel cooker al aan zetten.
Tegen dat ik zover ben om om het water op de plaat te zetten, zal die wel heet zijn neem ik aan.
Nu interesseert het me hoelang duurt het dat water koopt (½ liter) op een hete plaat.?
Kan iemand van jullie dat een klokken aub ?

Bedankt op voorhand  :-)
Antwoord
#14
(02-08-2021, 13:45)Rudolf schreef: Als ik wakker wordt in de camper ga ik sowieso eerst naar toilet effe naar buiten, gordijnen open doen enz.
Dus wanneer ik richting toilet loop zal ik de diesel cooker al aan zetten.
Tegen dat ik zover ben om om het water op de plaat te zetten, zal die wel heet zijn neem ik aan.
Nu interesseert het me hoelang duurt het dat water kookt (½ liter) op een hete plaat?
Vooraf; ik heb geen enkele ervaring met op diesel koken (ik kook zelf op een inductiekookplaat), maar toch lijkt het mij niet zo handig zoals je dat doet. Immers, je verspilt gewoon warmte en dus diesel en dus jouw geld op deze manier. Wanneer je iets op een koude plaat zet  en daarna de kookplaat aan, wordt vanaf dat moment alle warmte en dus diesel en dus jouw geld omgezet in het warm worden van de inhoud van jouw pan.
Antwoord
#15
Zo doe ik het inderdaad ook, direct de fluitketel er op.
Ik zal eens timen hoe lang dat duurt.
9m Huitema Aphrodite
Antwoord
#16
Als ik zo overigens de prijzen zie van de diesel kookplaten zou ik dat geld gebruiken voor een goede omvormer/accupakket/inductieplaat. Volgens mij ben je dan flexibeler
Antwoord
#17
Als ik aan een nieuwe motor toe was en full electric ging had ik dat ook gedaan.
Maar een paar dagen zonder walstroom vraagt om te veel accu’s voor alleen licht en koken.
En diesel heb ik zat aan boord.
Maar voor een ander voldoet elektrisch misschien wel.
9m Huitema Aphrodite
Antwoord
#18
Volgens mij valt dat wel wat mee. Even googlen zegt mij 175kwh per jaar voor de inductiekookplaat, een halve kwh per dag, op 12v 40ah. (excl verliezen, bij gemiddeld gezin) Dat is iets meer dan de compressorkoelkast en prima op te vangen met een niet heel gek lipo of lood pakket.
Verlichting vind ik overigens met de leds verwaarloosbaar.
Zelf heb ik alleen de kookplaat nog op gas, maar die moet weg. Ideaal is het echter niet.
Antwoord
#19
(02-08-2021, 15:37)Eddy K schreef: Zo doe ik het inderdaad ook, direct de fluitketel er op.
Ik zal eens timen hoe lang dat duurt.
Ik neem aan, dat ook de bodemmaat van een pan (met deksel) of fluitketel verschil maakt. Hoe groter die is, hoe eerder iets kookt, toch? Ik schreef al eerder dat ik geen ervaring met dieselkookplaten heb maar bij inductie is dat wel zo. Ook de aanvangstemperatuur van pan en water maakt verschil.
Antwoord
#20
De aangeven cirkel op de bodemplaat is wat warm wordt daar buiten wordt het alleen indirect warm.
Een fluitketel is daarvoor de juiste maat.
Voor andere pannen is het ook even kijken wat er samen op past, pan en koekenpan bijvoorbeeld.
9m Huitema Aphrodite
Antwoord
#21
(02-08-2021, 13:45)Rudolf schreef: Nu interesseert het me hoelang duurt het dat water koopt (½ liter) op een hete plaat.?
Kan iemand van jullie dat een klokken aub ?

Bedankt op voorhand  :-)

Gisteren geklokt
Het duurt 3min voor de plaat opstart
Binnen 10min heb je dan een 3/4 volle fluitketel aan de kook.
Als de plaat al warm is gaat dat natuurlijk veel sneller.
9m Huitema Aphrodite
Antwoord
#22
(05-09-2021, 7:49)Eddy K schreef:
(02-08-2021, 13:45)Rudolf schreef: Nu interesseert het me hoelang duurt het dat water koopt (½ liter) op een hete plaat.?
Kan iemand van jullie dat een klokken aub ?

Bedankt op voorhand  :-)

Gisteren geklokt
Het duurt 3min voor de plaat opstart
Binnen 10min heb je dan een 3/4 volle fluitketel aan de kook.
Als de plaat al warm is gaat dat natuurlijk veel sneller.

Dat zijn voor mij herkenbare rondetijden.
Wij hebben er een Stanley thermoskan naast gekocht; 's avonds bij het koken van het water voor de laatste afwas/koffie gaat er een ketel heet water in de kan, die is de volgende ochtend direct beschikbaar voor thee/koffie. Ik kan goed wachten, behalve 's ochtends op de thee/koffie..
Vissermanschouw Ro16
Antwoord


Ga naar locatie:


Gebruikers die dit topic lezen: 1 gast(en)