Waardering:
  • 0 stemmen - gemiddelde waardering is 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aggregaat
#1
Heb nog ruimte in m'n achteronder voor een aggregaatje.. tis alleen die CVO.. hoe zit dat wordt dat dan direct als machinekamer ingedeeld? Branddeuren enzo? Want dan wordt het nog een ingreep.
Antwoord
#2
Tja, benzine kun je sowieso vergeten.
Diesel, dan praat je toch over een motor, brandstof, hitte, uitlaatsysteem enz, DUS een machinekamer.
Nou kun je natuurlijk ook een mini-machinekamertje om het setje bouwen, brandwerend, gasdicht, geluiddempend, met lekbak.
Of het setje toch maar gewoon in de grote machinekamer zetten, of in de voorpiek. Dat is wel zo makkelijk, dunkt me.
Genoeg is meer dan veel
Antwoord
#3
Ga ik even over nadenken. eerst maar eens sparen en nadenken. Op het moment zit ik aan een Mitsubishiset te denken..nieuw of gebruikt. Koeling is dan ook weer een dingetje. weet je zo toevallig ook wie dat spul verkoopt? kom steeds bij drinkwaard uit.
Antwoord
#4
Er zijn ongelofelijk veel aanbieders, nieuw en tweedehands. Gebruik als zoekterm "generatorset".

De koeling is wel een dingetje. Vermijd koelsystemen die water van buiten oppompen en terugspuwen want die geven problemen met vuil en vorst en lekkage.
Het is prettig als je generatorsetje ook kan functioneren als je schip drooggevallen is. Dat kan met een luchtgekoeld setje, dat van zichzelf rumoerig is. Met een geluiddempende omkasting valt het weer mee. Maar het kan ook met een minder rumoerige watergekoelde set waaraan een soort autoradiator gekoppeld is. De warmte van de set heb je dan wel in je schip, wat in de zomer niet ideaal is.
Maar als je dat nooit droogvalt, kun je een kleine beunkoeling overwegen (Blokland). Koelvloeistof erin en het draait probleemloos.

Check ook je benodigde vermogen. Bedenk dat een 10 kVA-setje geen 10 kW levert, maar in de praktijk niet meer dan 8 kW als hij warm is. De eerste minuut na de koude start zal het niet meer zijn dan 4 kW.
Bedenk ook of je een éénfase of een driefase set wilt. Een 10 kVA driefasen set zal per fase hooguit 3kW kunnen leveren, wat al te weinig kan zijn voor een wasmachine. Bovendien is er een risico, afhankelijk van de regelaar, dat de spanning op de andere fasen hoog oploopt als er eentje zwaar wordt belast.
Meestal is een éénfase generator het handigste en het veiligste, tenzij je zware elektromotoren wilt laten draaien.

Kijk ook naar het toerental. De 3000 toeren setjes zijn lichter en goedkoper maar maken vaak een teringherrie.
De 1500 toerensetjes zijn veel aangenamer voor je gestel.

Zorg voor een goede geluiddemper op de uitlaat, bij voorkeur een absorptiedemper plus een resonantiedemper. Dat voorkomt ruzie met de buren.

Succes,
Wim.
Genoeg is meer dan veel
Antwoord


Ga naar locatie:


Gebruikers die dit topic lezen: 1 gast(en)