Waardering:
  • 3 stemmen - gemiddelde waardering is 2.67
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Teak vlonder repareren
#1
Ik heb in mijn kuip diverse teaken vlonders liggen. Hierbij is het teak geschroefd en gelijmd op multiplex onderplaten. Bij een van de vlonders wordt die onderplaat erg slecht en wil ik vervangen.
Ik heb ca 100 doppen eruit gebeiteld en evenveel schroeven eruit gekregen, maar de onderplaat komt moeilijk los omdat die dus verlijmd is. Op sommige plaatsen laat het wel los, maar op de meeste plaatsen niet.

Weet iemand een goede truc om die onderplaat netjes los te krijgen?

Dan hoop ik daarna de toplaag van teaken latjes weer netjes op een nieuwe onderplaat te monteren...
Antwoord
#2
- Van multiplex weg frezen met een bovenfrees?
- Speciale afgerichte multiplex etende boktor?

In de nieuwe situatie kan je natuurlijk Trespa nemen als onderplaat, nooit meer zorgen.

Wij hadden destijds hetzelfde, waarbij zelfs het teak verrot was.
ik heb nu koud op de kuipvloer dit liggen;
http://arcmarine.eu/upload/i_medium/8550.jpg

Op maat gezaagd en ziet er zo uit, nu alweer 7 jaar.

   

De kuipbanken zien er hier nog cosmetisch goed uit, maar zijn op de foto ook kuis verrot en zijn al jaren geleden vervangen door lattenbanken van irocco.
Actieve & handige vrijwilligers gezocht: https://www.palingaak.nl/
Antwoord
#3
Wanneer de stroken niet te breed zijn kun je deze met een multimaster loshalen. Dit met gebruik van het een plamuurmes opzetstuk. Hiermee snij je alle kit zo los. Met een juist zaag opzetstuk geeft ie ook niets om een vergeten schroef. Daarnaast kun je ook een speciaal mesje krijgen waarmee je de kitnaden onbeschadigd eruit kunt snijden. Voor deze klus alleen is de moeite van aanschaf al waard. Teakhout is namelijk erg duur. Daarnaast is dit volgens mij voor een bootklusser een onmisbaar gereedschap. http://www.fein.nl/nl_nl/oscileren/multimaster/

Overigens vind ik het bovenstaande idee van de bovenfrees ook niet zo slecht. Wel zo instellen dat je meteen de kit aan de onderkant kwijt bent. Anders heb je daar nog een hoop werk van.

Tip: verlijm op je nieuwe vlonders eerst een strookje teak (min. 8 mm) aan de kopse kanten van de nieuwe onderplaat. Dus een onderplaat gebruiken die aan iedere zijde 8 mm te kort is. Daarna de teak stoken op de kopse kanten en daarna de dekstroken erop. Dit geschermd de onderplaat tegen beschadigingen en inwateren vanaf de zijkant.
Succes
Antwoord
#4
Als je nu een cirkelzaag net op de dikte van het multiplex instelt, en dan de hele plaat aan smalle stroken zagen, eventueel kruiselings.

Groet, Jack.
"Elke keer als je aan de kant van de meerderheid staat, is het tijd om stil te staan en na te denken." (Mark Twain)
http://www.staverse-jol-aimee.nl/
Antwoord


Ga naar locatie:


Gebruikers die dit topic lezen: 1 gast(en)