Peiling: kopse eind zwaarden wel of geen epoxy
U heeft geen rechten om te stemmen in deze poll.
wel epoxy
100.00%
2 100.00%
geen epoxy
0%
0 0%
Totaal aantal stemmen: 2 100%
* U hebt op deze optie gestemd. [Resultaten weergeven]

Waardering:
  • 0 stemmen - gemiddelde waardering is 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
nieuwe zwaarden maken
#1
Beste forumleden, ik kan u meedelen dat er 2 nieuwe zwaarden ter wereld zijn gekomen! Na een dikke winter lang denken tekenen, lezen, werken zijn de 2 zwaarden van Europees eiken af: 2 foto's van begin en eind product. Het was een hele bevalling van: hout uitzoeken, ordenen, vlakbank, van diktebank, messing staafjes geplaatst, mal maken van oude zwaard, nieuwe uitgefreesd, verdikking voor zwaard-as erop gelijmd, randen rond frezen, en alles schuren. Nu nog stalen ster maken en uitfrezen, en laken laken laken enz. Ik heb de exacte maatvoering van de oude (verrotte) zwaarden aangehouden. Er is veel discussie over holle en bolle de zin en onzin ervan geschreven. ik denk dat ik geen verschil merk met mijn zeil kennis. ik heb veel gehad aan andere foto serie op dit forum over het proces hiervan; veel dank hiervoor. ik heb een heleboel vragen gehad en nog, maar een is: zal ik de kopse kanten met een transparante epoxy insmeren? als alles klaar is zal ik een foto laten zien van de inwerking zijnde zwaarden.
ik krijg de foto"s nog niet op de goede volgorde!
[attachment=1128]
   
[attachment=1132]
   
   
   
   
[attachment=1137]    


Bijlagen Miniatuurweergaven
       
Antwoord
#2
Mooi hoor!
Actieve & handige vrijwilligers gezocht: https://www.palingaak.nl/
Antwoord
#3
(18-02-2019, 22:31)WADnWIND schreef: Mooi hoor!

dank voor reactie en compliment
Antwoord
#4
Maar nog steeds geen antwoord op de vraag ....
Antwoord
#5
Voor zover ik oudere zwaarden heb gezien kan ik mij geen grote problemen op de kopse kanten voor de geest halen. Die waren hoogstwaarschijnlijk geen van allen met epoxy behandeld. Waar ik zelf op zit te broeden is wat te doen met de schroefgaten van het beslag (de zandloper). Daar ontstaat in mijn ervaring wel houtrot. Zo ook bij onze huidige zwaarden.

De meeste schroefgaten hebben wat ruimte gekregen en eerste rotverschijnselen zijn zichtbaar. Ik ben van plan om met een overmaatse boor de gaten uit te boren en er dan eikenhouten pennen in te lijmen. (2K PU lijm).
Misschien zou ik in plaats van die pennen de gaten kunnen vullen met ingedikte epoxy? Kan me voorstellen dat ik dan niet weer op termijn aan de beurt ben...
Antwoord
#6
(19-02-2019, 1:19)Fred schreef: Maar nog steeds geen antwoord op de vraag ....

Epoxy op de kopse kanten heeft hier geen enkele zin. Niet doen, dus.
Gebruik voor het bevestigen van het beslag uitsluitend roestvast stalen schroeven, die met een tipje kit in goed voorgeboorde gaten worden gedraaid.
Neem de schroeven wat dikker dan wat je gevoel je ingeeft. En bij voorkeur met torx-kop.

Wim.
Genoeg is meer dan veel
Antwoord
#7
Hoi Wim en Visserman, dank voor reactie; en beetje antwoord. ik wil alleen wel elk jaar of om het jaar de zandlopers eraf halen.
de schroeven mogen dus niet te vast gekit zitten. Maar een tikje kit als de schroef er bijna inzit misschien.
en dan gebruik ik geen epoxy aan de kopse kant maar ga ik lekker opbouwen met 1K lak Epifane of Schooner Gold.
Ik heb nog een half Hammerite zwart, zou je daar de zandlopers mee kunnen (moeten) schilderen? is dat zinvol of liever gewoon lekker metaal verf. er zit nog voor 90% verf op en lekker geschuurd, nauwelijks roest.
Binnenkort ga ik ook de ster bij het ophangpunt in de kop frezen en met beitel bij de puntjes. Ik heb een stalen 5punt ster laten snijden (5 mm) die ik dondergroen wil schilderen kleur komt ook terug in mn boot. Lijkt me mooi. Hartelijke groet Cees
Antwoord
#8
Mooi Cees, goed bezig!
Het tipje kit aan de schroefpunten is bedoeld als glijmiddel bij het indraaien. Je hoeft niet bang te zijn dat je daarmee de schroef vastplakt.

Gebruik liever geen Hammerite als er al andere verf aanwezig is, want die verdragen elkaar niet zo goed. Gewone verf op alkydbasis is dan beter. Eventueel Tenco-ferro, wat snel droogt en roestwerend is (maar het is geen hoogglans).

Wim.
Genoeg is meer dan veel
Antwoord
#9
dank Wim, ga ik doen; vandaag de zandlopers kwasten!. Het op jou avatar (plaatje) is wel even een stuk groter zeg.geweldig
gr cees
Antwoord
#10
Nou Nieuwe zwaarden zijn groot succes geworden. zal binnenkort foto erbij zetten.
Antwoord
#11
Beste lezer(s) en platbodem vrienden,
na jaren lang (14jaar) geklust te hebben, heb ik besloten de Compaenen te verkopen!
dat gaat natuurlijk erg "aan mn hart" want zoals bij vele is het zo'n beetje mn kindje geworden.
toch na alle plussen en minnen het besluit genomen.
ik zal vragen of de nieuwe eigenaar deze site onder zijn naam wil voortzetten.
vriendelijke groet, cees
Antwoord
#12
En hoewel je reactie in dit draadje niet helemaal de lading dekt: blijf vooral actief op het forum. Je hebt ongetwijfeld kennis en ervaring opgedaan die andere leden kan helpen. Je kunt je forumnaam zelf aanpassen indien de nieuwe eigenaar graag je forumnaam zou willen gebruiken. Dat kan via het GebruikersCS. Ook ik heb zelf geen plat/rond bodem meer. Dat hoeft geen reden te zijn om af te haken.

Veel plezier,
Fred
Antwoord


Ga naar locatie:


Gebruikers die dit topic lezen: 1 gast(en)